Of je nu als maatschap wil excelleren, als organisatie vooruit wil of als VSV stappen wil zetten naar betere geboortezorg: het is vaak vallen en opstaan. Herkenbaar: na een enthousiaste start zakt de energie soms weg, stagneert een project door gebrek aan middelen of de juiste mensen. Of men vraagt zich af: wil iedereen eigenlijk wel hetzelfde?
We begeleiden als STBN veel professionals, maatschappen, regio’s en samenwerkingsverbanden. Om te komen tot samenwerking die tegen een stootje kan, en ook leidt tot concrete resultaten en enthousiasme. In plaats van ‘vergader-moeheid’, stagnatie of onderlinge onenigheid.
Veranderen is niet makkelijk. Voor er grote projecten worden opgezet kan het goed zijn een stevige basis te leggen. Een goed hulpmiddel is daarbij ‘de Gouden Vijfhoek’, gebaseerd op het Verandermodel van Knoster. In de praktijk ervaren wij dat het 5 elementen zijn die – ook na langere tijd – een stevige basis blijken te zijn voor een stevige verandering.
- Visie. Hoe ziet de ideale geboortezorg eruit? ‘Het beste voor moeder en kind’ wil iedereen, maar het is belangrijk helder en concreet te beschrijven wat de gedeelde visie is
- Urgentie. De praktijk leert dat voor verandering er een noodzaak moet zijn. Als er een gedeeld gevoel van urgentie is, komt er veel energie vrij om ‘ervoor te gaan’.
- Plan. De verleiding is groot – vooral bij praktijkmensen – om flink aan de slag te gaan met de meest voor de hand liggende concrete doelen. Wat helpt is een plan maken, voor de korte en lange termijn. Wat krijgt voorrang, wat is haalbaar en betaalbaar en wie doet wat.
- Middelen. Geld is belangrijk – zie hoe veel regio’s bijvoorbeeld flinke stappen hebben weten te maken met behulp van de Modulegelden Integrale Geboortezorg. En tijd! Een verandering vergt bouwen, ontwikkelen, expertise verzamelen, toetsen, implementeren. Tijd dus.
- Competenties. Er zijn veel rollen te verdelen, en ook niet alle expertise is altijd in huis. Zorg dat er kennis is op inhoud, maar ook als het gaat om leiderschap, financieel/zakelijke kennis en communicatie.
Hier een schematische weergave van het Verandermodel van Knoster. Aardig om te zien hoe je het model ook andersom toe kan passen. Als je veel frustraties in de eigen omgeving waarneemt, veel kans dat het ontbreekt aan middelen. Constateer je verwarring? Vraag je dan af of er wel voldoende gewerkt en gedacht wordt vanuit een gezamenlijke, gedeelde visie.