De brief die de Minister in mei 2016 verstuurde aan de Eerste en Tweede kamer over de invoering van integrale bekostiging.
- Informeert de minister de Tweede Kamer over het gesprek van 25 mei 2016 met partijen in de geboortezorg over de ontstane impasse en het door de KNOV (verloskundigen) opzeggen van het vertrouwen in het College Perinatale Zorg (CPZ).
- De wijze waarop de minister de volwaardige optie van integrale bekostiging per 1 januari 2017 wil invoeren
- De samenwerking in de regio’s en hoe het beleid van de minister die samenwerking faciliteert. Waar kwamen we vandaan en hoe wil de minister het multidisciplinair werken met bekostiging stimuleren?
Ad punt 2: voor wat betreft de bekostiging in grote lijn:
- Per 1 jan 2017 wil de minister een volwaardige optie van integrale bekostiging geboortezorg invoeren. Dit is een optie waarvoor regio’s vrijwillig kunnen kiezen. De bestaande bekostiging blijft daarnaast bestaan.
- De reikwijdte omvat: verloskundige zorg, kraamzorg en medisch specialistische zorg voor zover obstetrische zorg, antenatale consultatieve kindergeneeskundige zorg en eerstelijnsdiagnostiek voor zover die samenhangen met de zorgvraag van de zwangere vrouw in de prenatale fase. Niet verzekerde prestaties blijven uitgesloten en apart declarabel.
- De prestaties kennen een ‘vrij’ tarief, de prijzen worden ‘lokaal’ overeengekomen
- Er komen 9 integrale prestaties. Deze negen prestaties zijn beroeps- en lijnoverstijgende prestaties, die integrale samenwerking stimuleren. De prestatiestructuur maakt een onderscheid in de fases van de zwangerschap en geboorte en een onderscheid in zorgzwaarte.
De minister is van plan om de NZa een aanwijzing te geven over de aanpassing van de beleidsregels voor de geboortezorg. Om per 2017 de optie voor die verloskundig samenwerkingsverbanden die daarvoor zelf kiezen, te creëren , zal zij de NZa opdragen om in haar beleidsregels de mogelijkheid op te nemen om af te wijken van de reguliere bekostiging voor geboortezorg en de beschreven integrale bekostigingsstructuur mogelijk te maken. De huidige bekostigingsstructuren zullen naast de nieuwe integrale bekostigingsstructuur (in een aparte beleidsregel) blijven bestaan.
Inmiddels hebben we vanmorgen vanuit STBN contact gehad met VWS (Lidwien, die zelf met haar collega Nora ook aanwezig was), om helder te krijgen of er binnenkort alsnog een einddatum te verwachten is voor de huidige financiering. In het Bestuurlijk Overleg van VWS in april waren alle landelijke partijen/koepels het eens met de datum van 1/1/2019 (verplichte invoering integraal tarief). De Minister heeft nu in haar brief de nadruk willen leggen op het feit dat integrale bekostiging per 1/1/2017 echt mogelijk is; er zijn regio’s die er klaar voor zijn. Na 20 juni (ronde-tafel gesprek Geboortezorg) en 23 juni (Algemeen Overleg Geboortezorg met Tweede Kamer) zal blijken of er alsnog een einddatum wordt gesteld.
Vervolgstappen:
- 20 juni: de Tweede Kamer organiseert een rondetafelgesprek over Geboortezorg
- 23 juni: Algemeen overleg met de Tweede kamer over geboortezorg. De brief over integrale bekostiging is één van de agendapunten: https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/details?id=2016A00269 . De verwachting is dat hier besproken gaat worden of en wanneer er een definitieve invoeringsdatum gaat zijn.
- De verwachting is dat de NZa uiterlijk op 1 juli haar beleidsregels zal publiceren.
Wordt vervolgd dus!