Twee verschillende workshops op het gebied van geboortezorg, op één dag, op een gunstig tijdstip. Effectief, leuk en betaalbaar. De thema’s van de workshops sluiten op elkaar aan.
Aanmeldingen: zie onderaan deze pagina.
Centrale thema:
Kwaliteit, klachten en incidenten in de dagelijkse geboortezorg praktijk
Wat moet u allemaal geregeld hebben van de wetgever.
Maar ook:
Hoe blijft u overeind als u ondanks alle inspanningen geconfronteerd wordt met een onbedoelde uitkomst.
Het programma duurt van 16.00 tot 21.00 uur.
Kosten:
- Indien u zich inschrijft voor beide workshops betaalt u €150 euro. Dit is inclusief een sandwich die in de pauze tussen beide workshops wordt geserveerd.
- U kunt zich ook inschrijven voor één workshop. U betaalt dan €90 euro.
Workshop I: Wet kwaliteit, klachten en geschillen – de WKKGZ
U hoort wat u allemaal moet regelen van de wetgever en hoe u op een goede manier met klachten en incidenten om kunt gaan.
Doelgroep: verloskundigen, verloskundig echoscopisten en kraamverzorgenden die zelfstandig werken of verantwoordelijk zijn voor kwaliteit en/of klachten en/of personeelszaken binnen de organisatie. Praktijkmanagers en kraamzorgmanagers. Bestuursleden van VSV’s.
De Wkkgz is op 1 januari ingegaan en geldt voor alle zorgverleners. De wetgever stelt eisen aan de kwaliteit van zorg, aan de afhandeling van klachten en geschillen, aan de manier waarop u met incidenten omgaat. Een deel van die eisen is ingegaan op 1 januari 2016, een deel op 1 juli 2016 en de eisen rond klachtafhandeling zullen ingaan op 1 januari 2017.
We nemen alle aspecten van deze nieuwe wet met u door. U hoort wat de wetgever precies van u verwacht op het gebied van kwaliteitsborging, kwaliteit gerelateerd personeelsbeleid en klachtafhandeling. We nemen relevante richtlijnen uit de GOMA (Gedragscode Openheid Medische Incidenten) met u door. Daarnaast krijgt u concrete tips over de behandeling van klachten en over het omgaan met incidenten.
Na afloop weet u wat u nog moet regelen om uw organisatie “Wkkgz proof” te maken.
Lesvorm: hoorcollege met veel ruimte voor vragen en onderlinge uitwisseling.
Deel 1 wordt verzorgd door Marjon de Wildt. Marjon is opgeleid tot verloskundige, inmiddels al bijna 20 jaar actief als manager in de geboortezorg. Na de post-hbo opleiding mediation in 2005 is zij zich gaan verdiepen in adequate klachtafhandeling en hieraan bijdragende communicatie. Zij is al vele jaren verbonden aan STBN als Senior Kwaliteit & Klachten. Ze heeft de afgelopen jaren alle relevante bij- en nascholingen over de nieuwe wet gevolgd en is door haar deelname aan de VKIG goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied de afhandeling van klachten en geschillen.
Workshop II: Een medisch incident: wie zorgt er voor ú?
U hoort wat er voor nodig is om zelf overeind te blijven na een onverwachte gebeurtenis in uw werk. U leert hoe op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde inzichten u kunnen helpen op een goede manier om te gaan met de nasleep van een incident. Goed voor u èn voor uw cliënt
Doelgroep: verloskundigen, klinisch verloskundigen, gynaecologen, verloskundig echoscopisten en kraamverzorgenden. Praktijkmanagers en kraamzorgmanagers. VSV’s
Er lijkt haast geen dag voorbij te gaan zonder de nodige media aandacht voor zaken die misgingen in de gezondheidszorg. Geleidelijk ontstaat een cultuur waarin het normaler is om open en opbouwend met elkaar te praten over de eigen kwetsbaarheid en feilbaarheid. In een opener cultuur kunnen zorgverleners samen leren over en van incidenten in de zorg, en elkaar bijstaan bij het verwerken van emoties als onderdeel van hun professionaliteit. Hierbij is ook naar de cliënt toe openheid van zaken een voorwaarde voor goede verwerking van alle betrokkenen. In deze workshop wordt u geïnspireerd om een dialoog op gang te brengen en bewustzijn te creëren binnen uw eigen organisatie en krijgt u handvatten om effectief om te gaan met de emotionele nasleep van een medisch incident.
Inhoud van de workshop:
• Doctors make mistakes, can we talk about that ? (TEDex presentatie Dr. Brian Goldman) met plenaire nabespreking
• De emotionele nasleep na een medisch incident of onverwachte gebeurtenis: een persoonlijk verhaal en achtergronden.
• Wat is er bekend over de emotionele nasleep waar zorgverleners mee te maken kunnen krijgen na een medisch incident of onverwachte gebeurtenis?
• Wat zijn de basis ingrediënten om met een dergelijke situatie om te gaan en wat kunnen de gevolgen zijn?
• Hoe maak je feilbaarheid en fouten in de zorg bespreekbaar?
• Uitwisselen persoonlijke ervaringen & formuleren advies aan collega´s (interactief in 2-tallen) Plenaire bespreking van sleuteladviezen
• Afsluiting en evaluatie
Lesvorm: workshop met veel ruimte voor vragen en onderlinge uitwisseling.
Deel 2 wordt verzorgd door Gerda Zeeman. Gerda Zeeman is opgeleid in Amerika waar ze naar eigen zeggen een scherpe veiligheidsbril heeft ontwikkeld. Tussen 2003 en 2013 werkte ze in Nederlandse Academische Ziekenhuizen. Haar ontwikkeling als mens en als zorgverlener heeft ertoe geleid dat ze haar aandacht mede heeft verlegd van de patiënt naar de dokter – haar peers. Sinds 2013 werkt ze part- time als gynaecoloog, en is ze daarnaast werkzaam als coach voor zorgverleners en verzorgt ze workshops en trainingen o.a. met betrekking tot het effectief omgaan met medische incidenten.
Ze nam o.a. zitting in het deskundigenpanel van het televisieprogramma Medische Missers. Daarnaast werkte ze mee aan het boekje “Dit nooit meer, Artsen vertellen over hun incident”. In het boek vertellen enkele gevestigde medici over “hun” incident, waar zij niet trots op zijn, maar dat een inherent deel vormt van hun professionaliteit. Zij vertellen over hoe zij dit ervaren hebben en hoe zij daarmee zijn omgegaan. Zij hopen hierdoor bij te dragen aan een cultuur waarin het normaal is om open en opbouwend met elkaar te praten over de kwetsbaarheid en feilbaarheid van zorgverleners. Ze is daarnaast actief als kernteamlid van Stichting Compassion-for Care en CanBetter-Ambassadeur Patiëntveiligheid bij de KNMG – projectgroep Modernisering Medische Vervolgopleidingen.
Programma:
Deel 1 (WKKGZ) start om 16.00 uur en eindigt circa 18.00 uur.
Sandwichpauze: 18.00 uur – 19.00 uur
Deel 2 (Omgaan met medische incidenten) start om 19.00 uur en eindigt circa 21.00 uur.